Economia

No es pot plantejar la independència sense explicar les seves conseqüències

  • Actualitzat:
  • Creat:

El perllongament d’aquesta situació pot acabar portant efectes reals i significatius sobre el creixement econòmic català i espanyol a curt termini.

Des del PSC estem preocupats per la situació política del país després que el Govern català anunciés la voluntat de declarar la independència. Les darreres setmanes s’està generant una inestabilitat política i una inseguretat jurídica sense precedents que provoca tensions en la societat catalana i també en la nostra economia.

Si només amb l’anunci de la declaració s’ha produït una fugida massiva d’empreses, què pot passar si finalment es proclama? Catalunya podria patir una important pèrdua del seu teixit financer, empresarial i productiu. Les dades econòmiques que comencem a tenir són preocupants, sobretot quan no veiem cap resposta per part del Govern català que ni tan sols està fent res per evitar-ho: més de 1.300 petites i mitjanes empreses han canviat la seva seu social; una quarantena de grans companyies com Abertis, Planeta, Codorniu, Bimbo o Pastas Gallo, entre d’altres, també han decidit marxar de Catalunya; les dues entitats financeres més importants, el Banc Sabadell i CaixaBank, van anunciar el seu trasllat una setmana després de l’1 d’Octubre; l’índex de confiança empresarial s’ha reduït un 2,2% en el darrer trimestre; companyies asseguradores com Catalana Occidente i SegurCaixa també han trasllat la seva seu social i aquesta última, a més, ha retirat la seva pòlissa al Parlament i a la Generalitat; la demanada turística s’està moderant i les agències de qualificació estan advertint de la incertesa que la situació política està generant.

Si bé és cert que un canvi de seu social no té per què anar acompanyat del trasllat de la seu fiscal i de la producció, sí que és un primer pas que no podem ignorar. No es pot plantejar la independència sense explicar les seves conseqüències. En la situació que estem, el mínim que podria fer el vicepresident Junqueras és comparèixer al Parlament per tranquil·litzar-nos. És per això que la setmana passada vam demanar la seva compareixença davant la Comissió d’Economia i Hisenda i ara ho hem tornat a demanar davant la Comissió d’Empresa i Coneixement, junt amb el conseller Sant Vila, perquè expliquin els efectes i les conseqüències de la fugida d’empreses. 

El perllongament d’aquesta situació, sigui perquè no s’acaba d’estabilitzar la situació política o perquè es referma la deriva independentista, pot acabar portant efectes reals i significatius sobre el creixement econòmic català i espanyol a curt termini.

Reiterem la nostra voluntat d'esgotar la via del diàleg i el nostre compromís per arribar a un acord davant d’un conflicte polític que ens condueix al desastre social i econòmic. 

Fitxers adjunts: