Economia

Lluitarem esmena a esmena per millorar la cultura, les infraestructures i l’R+D+i i a Catalunya

  • Meritxell Batet
  • Actualitzat:
  • Creat:

El PSC presenta 99 esmenes als pressupostos de l’Estat per aquest any per valor de 575 milions d’euros

Meritxell Batet ha presentat les esmenes al costat d'Òscar Ordeig i Fèlix Larrosa
Meritxell Batet ha presentat les esmenes al costat d'Òscar Ordeig i Fèlix Larrosa

La coordinadora dels diputats i les diputades del PSC al Congrés, Meritxell Batet, ha presentat avui a Lleida les esmenes del PSC als Pressupostos generals de l’Estat per aquest any. En total, són 99 esmenes per valor de  575 milions d’euros, i Batet ha afirmat que els socialistes catalans treballaran per tal que s’aprovin el màxim nombre possible de les seves esmenes en el tràmit que ara comença. Per primer cop des del 2011, ha recordat, “el PP no té majoria absoluta: són els sisens pressupostos del Govern de Rajoy, però els primers en els quals tenim possibilitat d’aprovar alguna de les nostres esmenes”. “Lluitarem esmena a esmena per millorar la cultura, les infraestructures i l’R+D+i a Catalunya”, ha dit la diputada, que ha insistit que “tots els diputats del PSC treballarem fins a l’últim dia de termini per intentar que les nostres esmenes siguin aprovades: parlarem amb tots els grups parlamentaris per intentar arribar a acords”.

Batet ha afirmat que els Pressupostos del PP “insisteixen en la desprotecció al ciutadà, no fan res per combatre la desigualtat i tampoc no posen les bases per construir un futur diferent i un país millor”. “Les raons per no donar suport a aquests pressupostos són de fons, són de contingut”, ha explicat, perquè “malgrat la recuperació econòmica que el PP assenyala, continuen en poques inversions, sobretot en els partides socials i estratègiques”. Pel que fa a Catalunya, els comptes preveuen inversió de 1.149 milions d’euros, quan el pes de Catalunya és el 19,3%. Per això, el PSC ha presentat diverses esmenes per donar compliment a DA3 de l’Estatut (acabava 2013, però el reiterat incompliment fa que continuï estant vigent des del nostre punt de vista).

Les esmenes del PSC tenen tres eixos prioritaris. En primer lloc, la vertebració del territori: “és molt important una bona comunicació que generi més benestar i sobretot que generi més igualtat pels ciutadans, visquin on visquin”, ha explicat Batet, que ha apostat per la inversió en grans infraestructures que mouen gran quantitat de ciutadans i viatgers, però també l’aposta pel món rural. D’aquesta manera, amb càrrec a la Disposició Addicional Tercera de l’Estatut, el PSC ha presentat una esmena quantificada en més de 400 milions d’euros que inclou el corredor mediterrani, el rescat de peatges, el Quart Cinturó o la N-260. A més, el PSC ha presentat  diverses esmenes (fins arribar als 510 milions) per al soterrament de les vies de ferrocarril a L’Hospitalet, Sant Feliu de Llobregat i Montcada i Reixac (30 M€) o el Parc Central de Girona sobre l'estació intermodal de l'AVE (tres milions), a més d’altres infraestructures important s per a Catalunya, com la integració urbana de Montmeló (2,7 milions) o la nova estació de Torredembarra (300.000 euros). En matèria d’Agricultura i Medi Ambient, destaquen nou milions d’euros per al Parc Nacional d'Aigüestortes i estany de Sant Maurici, 2,8 milions per a la prolongació del passeig marítim de Gavà (Baix Llobregat)  o dos milions per al passeig marítim de Cunit.

El segon gran eix són les esmenes que fan referència “a l’aposta per la modernització del nostre país”. En aquest sentit, batet ha recordat que és fonamental des del punt de vista estratègic la inversió en R+D+i, i que el Govern PP “ha abandonat aquestes partides pressupostàries”. Per aquest motiu, el PSC ha presentat una esmena a l’articulat “per garantir la viabilitat de tots els centres tecnològics i científics del país”. A més, ha presentat diverses esmenes concretes, valorades en més de 15 milions d’euros per dotar de pressupost diversos centres de recerca i investigació a Catalunya. També ha inclòs dos milions per Centre de Nanotecnologia i Nanociències, l’Institut d’Investigacions Biomèdiques i l’Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera;  600.000 euros per al Centre Innovació per a la simulació en l'àmbit de la salut a Igualada (L’Anoia) , o 300.00 euros per al Centre d'R+D+i en Nutrició i Salut (Reus, Baix Camp). A més, s’ha presentat una esmena de deu milions d’euros per a la segona fase del Pla Industrialització de les Terres de l'Ebre i més de quatre per a la reactivació econòmica de les comarques mineres del carbó

La tercera pota de les esmenes del PSC són les referides a la cultura. “Per la cultura un país és reconeixible”, ha dit la diputada, que ha insistit que en la necessitat que Catalunya “sigui reconeguda per la seva cultura”. “Això vol dir esmenes i inversions per a grans equipament s del país, però també apostar per petits festivals i la millora d’equipaments culturals. S’inclouen en aquesta partida, entre d’altres, gairebé 18 milions d’euros per a equipaments i institucions culturals de la ciutat de Barcelona. A les comarques de Girona, destaquen esmenes per a la rehabilitació casa natal Salvador Dalí (Figueres, Alt Empordà) o per a la conservació i millora dels claustres del Carme (Olot, La Garrotxa) . A Tarragona, a més de la inversió per als Jocs del Mediterrani, el PSC ha inclòs un milió d’euros per al Museu de la Necròpolis Paleocristiana de la ciutat, mentre que a la demarcació de Lleida destaca l’esmena d’1,5 milions per a les muralles del Turó de la Seu Vella de Lleida o 120.000 euros per a la commemoració de l’Any Enric Granados a la ciutat.

Per últim, el PSC ha inclòs en l’articulat del text la creació d’un fons per al rescat de peatges, inversions per a institucions de l’Ajuntament de Barcelona o mesures de suport a zones de muntanya.

 

*S'inclou un quadre resum amb les principals esmenes, l'annex d'inversions (DA3) i l'àudio de la Meritxell Batet

Fitxers adjunts:

Paraules clau: